Prelekcję przed filmem wygłosi Natalia Mętrak-Ruda.
„Uczta Babette”, reż. Gabriel Axel, 103 min, 1987, Dania
Akcja filmu rozgrywa się w XIX wieku w protestanckim duńskim miasteczku. Jest to historia dwóch sióstr, Filipy i Martine, córek pastora, które zostały wychowane w duchu ascetycznej religijności. Pomimo szansy opuszczenia wioski, siostry wybrały życie pod dachem bogobojnego ojca. Pewnego dnia w ich domu pojawia się uciekinierka z Francji, Babette, która zarekomendowana jako dobra kucharka, zostaje służącą w domu pastora. Po latach Babette wygrywa na loterii sporą sumę pieniędzy, które wydaje na wielkie przyjęcie, równe tym z najbardziej wykwintnych paryskich restauracji. Wbrew wyznawanym zasadom o wszelkiej wstrzemięźliwości, uczestnicy uczty rozsmakowują się w potrawach, poddają nastrojowi błogości i wzajemnej życzliwości.
Nagrodzony Oscarem za najlepszy film nieanglojęzyczny, obraz Gabriela Axela powstał w oparciu o opowiadanie autorstwa Karen Blixen. Do dziś uważa się, że „Uczta Babette” zawiera jedno z najbardziej sugestywnych przedstawień sztuki kulinarnej na ekranie.